Interview: Andrea Dieleman
Foto’s: Piet Kentin
De tuin van Jan Timmer herbergt een grote verrassing. Eenmaal op zijn tuin leidt een smal paadje je naar een kleine boomgaard. Een groot deel van ruim 300 vierkante meter tuin van Jan Timmer is niet zichtbaar vanaf het pad maar bevindt zich achter het struikgewas. In de boomgaard staan appel, peren en pruimenbomen. Wat verder opvalt is dat delen van de tuin zijn afgedekt met vloerbedekking. Het intervieuw vindt plaatst op een zonnige middag in de schaduw van de fruitbomen.
Als wat voor tuinier zou Jan zichzelf omschrijven is mijn eerste vraag. Jan omschrijft zichzelf als een rommelige biologisch-dynamische tuinier. Biologisch-dynamisch tuinieren houdt in dat het accent wordt gelegd op de levensprocessen in de natuur en de krachten vanuit de kosmos die op de natuur inwerken. Voor alle werkzaamheden bestaan er gunstige en ongunstige dagen, bepaald door de invloeden van de planeten.
Voor Jan betekent dit in de eerste plaats dat hij geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. En dat hij werkt met de biologisch-dynamische zaaikalender. Op deze kalender staat per dag en uur beschreven wat er in de tuin dient te gebeuren. De stand van de maan bepaalt de werkzaamheden in de tuin. Deze methode is gestoeld op de visies van Rudolf Steiner (1861-1925).
Jan legt uit dat de sapstroom van een boom bij een bepaalde stand van de maan naar boven of juist naar beneden gaat. Fruit wordt geplukt als de sapstroom naar de vrucht gaat.
Vooral bij het kweken van fruit ziet Jan goede resultaten als hij zich houdt aan de biologisch- dynamische wetten.
Momenteel heeft Jan last van klimop in zijn tuin. Om hiervan af te komen heeft hij de klimop afgedekt met vloerbedekking zodat de klimop naar verloop van tijd stikt. En het mes snijdt aan twee kanten want onder de vloerbedekking verzamelen zich veel slakken die hij alleen maar hoeft op te pakken. Ook vangt hij slakken met de zogenaamde bierval.
Gewoon een bekertje bier neerzetten op een plaats waar veel slakken zitten, de slak komt af op de lucht van het bier en verdrinkt erin.
Op de fruitbomen komen veel wespen af. Wespen hebben de vervelende gewoonte om van iedere vrucht 1 hapje te nemen vertelt Jan. Om de wespen te vangen vult hij een lege melkcontainer van 1,5 liter met limonadesiroop. Bovenin de container maakt hij een klein gaatje en voila de wespen zijn gevangen.
Zou hij een beginnende moestuinier nog iets willen meegeven?
Zeker geen gif gebruiken zegt hij. Probeer de grond zo gezond mogelijk te houden.
Vloerbedekking werkt uitstekend om onkruid weg te krijgen het nadeel is dat je om deze methode te kunnen toepassen wel over voldoende grond en enig geduld moet beschikken.
Hij wil verder een lans breken voor het biologisch-dynamisch tuinieren. Werken met het systeem van de maanstanden per dag en zelfs per uur vergt geen uitgebreide administratie want alles staat aangegeven op de zaaikalender.
Meer weten over biologisch dynamisch tuinieren en de zaaikalender?
http://www.koninklijkevolkstuinenkluisbergen.centerall.com/custom1.php
Een prachtig interview en heel mooie foto’s ik hoop dat er nog meer komt erg interessant,vooral het aparte van de vloerbedekking bij Jan snijdt het mes aan 2 kanten allebei millieu vriendelijk en dynamisch biologisch een pluim van mij, Henk