Check-up voor de winter
In oktober haal je de laatste groenten en vruchten van dit seizoen binnen.
Er valt ook nog wat te planten en zaaien. En oktober/november is natuurlijk de tijd om je moestuin klaar te maken voor de winter.
OOGSTEN EN BEWAREN
Pompoenen oogsten. Oogst deze als de steel helemaal droog is. Snijd de steel niet door, maar laat een stukje van de rank aan de pompoen vastzitten. Winterpompoenen kun je, afhankelijk van de variëteit, 2 tot 6 maanden bewaren bij een temperatuur van 10 tot 15°C.
Pastinaak, prei en winterwortels oogsten. Dit kun je de hele winter door doen. Als het hard gaat vriezen moet je alles oogsten, anders vriezen je groentes kapot!
Bewaar aardappels en appels koel en donkere, maar niet bij elkaar in de buurt.
Droge bonen eerst een paar dagen in de vriezer om te voorkomen, dat er kevertjes inkomen. Daarna kun je ze in een blik of pot bewaren.
Oogst de tomaten, ook al zijn ze nog groen. Groene tomaten kun je na laten rijpen in de vensterbank of tussen twee kranten. De meeste zullen nog rood en lekker worden. Worden ze niet meer rood dan kun je er ook nog groene tomatenchutney van maken.
Rode kool, witte en savooiekool moeten vóór de vorst geoogst worden. Je kunt de kolen in zijn geheel uit de rond trekken en ondersteboven ophangen in een koele droge ruimte.
Spruitjes en boerenkool kun je laten staan, die worden alleen maar lekkerder na vorst.
PLANTEN EN ZAAIEN
In oktober kun je nog knoflook planten.
In de platte bak kun je vanaf half oktober tot begin november onder glas winterpostelein en spinazie zaaien. Beide groentes kunnen goed tegen kou.
Voordeel? Je hebt voor de winter jonge groenteplantjes die al in het vroege voorjaar een groeispurt maken. Je kunt dan al vanaf februari/maart/begin april oogsten!
In lege vakken kun je tot december winterrogge zaaien. De rogge bevriest niet. In het voorjaar maai je de rogge af (maaisel op de composthoop) en spit je de rest goed onder. Winterrogge zorgt voor een goede afdekking van de grond in de winter.
VOORBEREIDEN VOOR DE WINTER
Dek de wintersla af om deze te beschermen tegen de kou (bijvoorbeeld met cloches).
De aarde rondom de prei kun je ophogen en aandrukken om de wortels te bedekken en beschermen. Dek roodlof en groenlof af met stro.
Vrijgekomen vakken kun je afdekken met bonenstengels of snoeihout. Zo voorkom je dat de grond dichtslaat bij hevige regen. Dichtgeslagen grond ziet er vrij glad uit met vaak een groene algenuitslag. Onder de afdekking blijft de grond mooi kruimelig.
Je kunt ook andere afdeklagen gebruiken, bijvoorbeeld: stro, hooi, bladeren, gemaaid gras of houtsnippers. Dit beschermt de grond tegen uitdroging, gaat onkruidgroei tegen en de voedingsstoffen in de grond blijven beter behouden.
Probeer de tuin verder zo schoon mogelijk te maken voor de winter en vrij van onkruid.
Noteer in welke vakken je wat hebt geteeld in het afgelopen seizoen! Volgend seizoen moet alles immers doorschuiven naar een andere plek, zodat de verschillende families maar eens in de 4 jaar op dezelfde plek staan.
Bron: www.eerlijkekost.nl