Je bekijkt nu Tips voor de maand september

Tips voor de maand september

Tijd voor najaarsgroenten

September is de maand om najaarsgroenten te zaaien en te planten.

De bedden waar je erwten, bonen, peulen en capucijners hebt geoogst schoonmaken, knip de overgebleven resten af tot vlak bij de grond en laat de wortels in de grond zitten. Deze verrijken namelijk de grond met stikstof en organisch materiaal.

Hang de overgebleven bonen te drogen om volgend jaar te gebruiken.
Schrijf op wat je dit jaar in welk bed hebt gezaaid, zodat volgend jaar alles weer door naar een volgend bedje schuift.

Bedek kolen eventueel met insectengaas om schade door rupsen van de kooluil te voorkomen, de kooluil is een nachtvlinder die al vanaf mei actief is.

OOGSTEN
Knolvenkel,  regelmatig oogsten laat de knollen niet te dik worden.
Koolsoorten, tomaten en courgettes.
Pastinaken, de jonge pastinaken die je vanaf september voor het eerst oogst, hebben nog geen harde kern en zijn daardoor goed te verwerken.
Suikermais is eetrijp als de draden aan de kolf droog en donkerbruin zijn en er een melkachtige vloeistof uit de korrel komt als je er op drukt. Ze smaken het beste als je ze zo kort mogelijk oogst voor je ze gaat koken.
Snijbiet, als snijbiet oogstrijp is, snijd je deze vlak bij de grond af. De plant  groeit dan verder en een paar weken later kun je weer oogsten!.

ZAAIEN
Spinazie,  zaaien kan nog tot half september en na 6 weken kun je deze oogsten.

PLANTEN
Tot begin oktober kun je knoflooktenen planten, plant de tenen ongeveer 8-10 centimeter onder de grond met de punt naar boven. De ruimte tussen de tenen is 10-15 centimeter. Plant je meerdere rijen naast elkaar? Dan is de ruimte tussen de rijen circa 25 centimeter.

Rabarber kun je nu planten of verplanten. Plant ze uit met een onderlinge afstand van 1 meter. Maak een flink plantgat en vermeng de grond met compost.

SLAKKEN EN RUPSEN
Wil je de slakkenschade op een biologische manier beperken?

Maak een slakkenbarrière door de grond rondom je jonge plantjes te bestrooien met vlas- of strokorrels, fijngemaakte eierschalen, koffiedik (de cafeïne in koffie schijnt kleine slakken te doden), cacaodoppen, sparrennaalden, grind, kalk,zaagsel, hulstbladeren, fijngemaakte eierschalen,hennepstroo of houtas. Strooi rond de plant een randje van ongeveer 5 centimeter breed. Slakken kruipen niet graag door droge scherpe producten.

Zorg er voor dat natuurlijke vijanden, zoals egels, vogels (vooral spreeuwen en lijsters) en padden en kikkers een een plekje in je tuin kunnen vinden. Egels gebruiken bijvoorbeeld stapels takken en dicht kreupelhout als woon- en schuilplaats. ‘s Winters overwinteren ze in een hoop dorre bladeren.
Vogels hebben beschutting nodig om te schuilen en te broeden. Een dichte haag als erfafscheiding of struikgewas is ideaal.
Kikkers en padden hebben, naast een vijver met een glooiende oever, behoefte aan vochtige en schaduwrijke plekken in de tuin. Kikkers overwinteren in de vijver die plaatselijk minstens 75 cm diep moet zijn. Padden kiezen een stapel stenen, hout of bladeren uit voor het houden van hun winterslaap.

Maak slakkenvallen. Slakken zijn bijvoorbeeld dol op bier en melk. Er zijn overdekte slakkenvallen te koop die je hiermee kunt vullen. Slakken die erin kruipen, komen er niet meer uit en verdrinken. Je kunt ook zelf vallen maken door jampotjes in te graven. Ze lopen echter vol water tijdens en na een regenbui, als de slakken juist erg actief zijn. Ook kunnen er andere dieren in verdrinken, zoals kikkertjes.

Sinds 2001 is er een biologisch slakkenmiddel op de markt met de werkzame stof ferri fosfaat (ferri=ijzer). Deze stof komt van nature voor in de bodem. IJzerfosfaat levert geen gevaar op voor kinderen, vogels, egels en huisdieren. Het verstoort de vochthuishouding van de slakken. Ze stoppen met eten en sterven enige tijd later. Bij tuincentra kun je dit soort milieuvriendelijke slakkenbestrijdingsmiddelen kopen.

Je kunt ook aaltjes inzetten als milieuvriendelijke biologische bestrijdingsmethode tegen slakken in je tuin. Aaltjes parasiteren op de slak, en sterven als er geen slakken meer zijn.

Knoflook is ook geschikt als een natuurvriendelijk en goedkoop bestrijdingsmiddel tegen blaluis en slakken. Snijd 1 grote knoflookbol in kleine stukken en overgiet ze met 1 liter heet water. Gedurende 1 dag laten trekken en dan plantjes besproeien met dit extract.

Bron: www.eerlijkekost.nl

Geef een antwoord