Je bekijkt nu Tuintips voor de maand april

Tuintips voor de maand april

April is de buiten zaaimaand bij uitstek.
Helemaal nu de temperaturen al zo vroeg in het jaar zomers aandoen, je kunt dus allerlei groentes direct in de volle grond zaaien.

Buiten zaaien:
Aardappel, andijvie
Biet (snijbiet), bonenkruid
Dille,(dop)erwten
Kapucijners
Koolsoorten (spruitjes, rode kool, witte kool, boerenkool, spitskool, broccoli, meiraapjes)
Peterselie, prei, pastinaak
Spinazie, rucola
Selderij, sla (alle soorten)

Voorzaaien:
Augurk
Courgette;
Pompoensoorten

Tips:
Snijbiet groeit het best op voedzame grond. De zaden zijn groot en hoekig, net als bij bietjes. Er komt altijd meer dan 1 plantje op. Zodra het mogelijk is, verwijder je het kleinste plantje om de andere plant meer groeiruimte te geven.

Bloemkool kun je in het voorjaar voortrekken onder koud glas. Zaaien onder koud glas betekent dat de zon de enige verwarmingsbron is voor de plantjes die je in de kas of de platte bak zaait. In mei/juni kun je de plantjes dan in de volle grond buiten plaatsen.

Bloemkool en koolrabi kun je ook vanaf half mei rechtstreeks in de volle grond op een zaaibed zaaien. Plaats de plantjes dan vanaf half juni in de volle grond. De gemiddelde plantafstand voor bloemkool is ongeveer 60 x 60 cm. Voor koolrabi is dat 30 x 30 cm.

Vroege zaaisels in de volle grond, zoals wortels, radijs en spinazie, hoef je niet af te dekken bij koude nachten. Dit is alleen noodzakelijk bij temperaturen onder de -3 tot -5 graden Celsius. Hoewel dat in april niet vaak voorkomt is het verstandig altijd de weerberichten in de gaten te houden!

Wil je asperges gaan telen? Dan moet je NU aan de slag. Je kunt asperges zelf zaaien. Maar het proces van zaadje tot eerste oogst kost 2-3 jaar. Wil je sneller kunnen oogsten dan kun je zogenaamde klauwen kopen. Dat zijn twee jaar oude planten.

Bron: www.eerlijkekost.nl

Laat een reactie achter