Je bekijkt nu Tuintips voor de maand februari

Tuintips voor de maand februari

Het is nog winter, maar je kunt al langzaam beginnen om je moestuin klaar te maken voor het volgend seizoen! Zo kun je zaaibedden alvast onkruidvrij maken en de grond goed losmaken. Vanaf eind februari, begin maart kun je de grond verbeteren met compost.

In februari hebben gewassen de neiging om door te schieten omdat de temperaturen stijgen. Dan zijn ze niet lekker meer om te eten. Oogst daarom nu al je winterharde wortelgroenten en koolgewassen zoals boerenkool en spruitkool en ruim de stronken weg.

In februari kun je al beginnen met binnen voorzaaien.
Dit doe je in speciale zaai- en stekgrond, dat is onkruidvrije grond met meststoffen en een extra fijne structuur.

Zaaien kan in speciale zaaibakjes en kleine plantenpotjes. Maar een leeg ijsbakje is ook heel geschikt, je kunt daarin zo’n acht doormidden gesneden wc-rollen plaatsen die je als zaaipotjes gebruikt.

Zaai zo zuinig mogelijk, anders moet je straks het teveel aan opgekomen plantjes weer verspenen. Twee of drie zaadjes in een potje is genoeg, zorg ervoor dat de zaadjes niet tegen elkaar liggen. Zet je zaaisels op een koele (tussen de 10-15 graden Celsius), lichte plek.
Echte mediterrane, warmteminnende groenten als basilicum, aubergines, pepers, paprika en tomaten kunnen echter gewoon in de vensterbank (niet boven de verwarming!).

Wat kun je nu al binnen voorzaaien?
Erwtjes, peterselie, tuinbonen, selderij, kervel, bietjes, radijs en sla, teveel om op te noemen. Let op! Selderij en peterselie ontkiemen pas na een week of drie op, dus wees niet te snel ongeduldig als je na twee weken nog niets ziet opkomen!

Bron: www.eerlijkekost.nl

Laat een reactie achter