Bonen, erwten en……….. slakken!
Normaal gesproken zijn slakken vooral lastig in het voorjaar. Maar door het wisselvallige weer lijkt 2014 net als vorig jaar een slakkenzomer te worden. Behalve naaktslakken kunnen ook segrijnslakken een ware plaag zijn voor je zorgvuldig gekweekte groentes.
Segrijnslakken lijken op wijngaardslakken en doen het vooral heel goed als er plekken in je tuin zijn waar zij zich kunnen verstoppen. Lage (buxus)haagjes bijvoorbeeld, stapels takken of stenen, dicht struikgewas of een composthoop. De meeste slakken zijn vooral ‘s nachts actief.
Zo beperk je de slakkenschade:
Houd de grond goed los en rul door gemalen schelpen (kippengrit), cacaodoppen, hennepstrooisel of sparrennaalden om de planten heen te strooien.
Kweek planten eerst op in potten en plaats deze op een slakvrije plaats. Plantjes uitplanten als ze wat groter zijn zodat ze slakkenvraat kunnen overleven.
Zaaien in juliI:
Knolvenkel, paksoi, Chinese kool, radijs, sla, eikenbladsla en kropsla, rode biet, winterwortel en andijvie. Bonen tot 15 juli en veldsla vanaf 2e helft juli.
Stoksla- en snijbonen voorzaaien in potjes, je kunt ze na ongeveer 2-3 weken uitplanten op de plek van de doperwten en peultjes.
Uitplanten:
Prei, maak plantgat met stokje met een diameter van ca. 2 cm en laat het preiplantje daarin zakken, aanaarden hoeft niet.
Nieuwe aardbeienplantjes (uitlopers van oude planten of nieuwe planten), bijvoorbeeld op de plaats waar je vroege aardappelen hebt geoogst.
Oogsten:
Tijd om de eerste aardappels te oogsten.
Tuinbonen, erwten, komkommers, bietjes en zomerworteltjes enz.
Tuinkruiden:
Bieslook, citroenmelisse en munt afknippen tot circa 10 cm boven de grond. Daarmee bevorder je de groei en heb je snel weer een frisse plant.
Tijm, rozemarijn, salie en marjolein/majoraan zijn mediterrane kruiden en houden niet van nat en koud. Kweek ze daarom het liefst in potten op een zonnige plek.
Grootbladige basilicum kun je van januari tot oktober prima in een pot op je vensterbank of terras kweken.
Bron: www.eerlijkekost.nl