Je bekijkt nu Tuintips voor de maand oktober

Tuintips voor de maand oktober

Oktober is de maand om de laatste groenten en vruchten van dit seizoen te oogsten.
Bijvoorbeeld pompoenen en appels.
Er valt ook nog wat te planten en zaaien en oktober/november is natuurlijk de tijd om je moestuin klaar te maken voor de winter.

Oogsten en bewaren:
Pompoenen, oogst deze als de steel helemaal droog is en snijd de steel niet door, maar laat een stukje van de rank aan de pompoen vastzitten. Winterpompoenen kun je, afhankelijk van de variëteit, 2 tot 6 maanden bewaren bij een temperatuur van 10 tot 15°C.
Pastinaak, prei en winterwortels kunnen de hele winter geoogst worden. Maar als het hard gaat vriezen moet je alles oogsten, anders vriezen je groentes kapot!
Bewaar aardappels en appels op een koele donkere plek maar niet bij elkaar in de buurt.
Oogst de tomaten, ook al zijn ze nog groen. Groene tomaten kun je na laten rijpen in de vensterbank of op een donkere koele plek tussen twee kranten, de meeste zullen nog rood en lekker worden. Worden ze niet meer rood dan kun je er ook nog groene tomatenchutney van maken.
Rode kool, witte en savooiekool moet je oogsten vóór de vorst. Je kunt de kolen in zijn geheel uit de rond trekken en ondersteboven ophangen in een koele droge ruimte. Spruitjes en boerenkool kun je laten staan, die worden alleen maar lekkerder na vorst.

Planten en zaaien:
In oktober kun je nog knoflook planten.
In lege vakken kun je tot december winterrogge zaaien, de rogge bevriest niet. In het voorjaar maai je de rogge af (maaisel op de composthoop) en spit je de rest goed onder. Winterrogge zorgt voor een goede afdekking van de grond in de winter.

In de platte bak kun je vanaf half oktober tot begin november onder glas winterpostelein en spinazie zaaien. Beide groentes kunnen goed tegen kou.
Je hebt voor de winter jonge groenteplantjes die al in het vroege voorjaar een groeispurt maken. Je kunt dan al vanaf februari/maart/begin april oogsten!
Als je het leuk vindt, kun je ook een bedje volplanten met bloembollen om in het voorjaar te snijden voor binnen. Alle soorten tulpen en narcissen kun je hiervoor gebruiken. Haal ze wel na de bloei weer uit de grond zodra het loof is afgestorven.

Voorbereiden voor de winter:
Dek de wintersla af om deze te beschermen tegen de kou (bijvoorbeeld met cloches).
De aarde rondom de prei kun je ophogen en aandrukken om de wortels te bedekken en beschermen.
Dek roodlof en groenlof af met stro.

Vrijgekomen vakken kun je afdekken met stro, hooi, bladeren, gemaaid gras of houtsnippers. Dit beschermt de grond tegen uitdroging, gaat onkruidgroei tegen en de voedingsstoffen in de grond blijven beter behouden.
Probeer de tuin verder zo schoon mogelijk te maken voor de winter en vrij van onkruid.

Noteer in welke vakken je wat hebt geteeld in het afgelopen seizoen! Volgend seizoen moet alles immers doorschuiven naar een andere plek, zodat de verschillende families maar eens in de 4 jaar op dezelfde plek staan.

Bron: www.eerlijkekost.nl

Laat een reactie achter