September is de maand om najaarsgroenten te zaaien en te planten. Ook kun je de bedjes waar je erwten, bonen, peulen en kapucijners hebt geoogst alvast schoonmaken. Knip de overgebleven resten af tot vlak bij de grond en laat de wortels in de grond zitten. Deze verrijken namelijk de grond met stikstof en organisch materiaal.
Tips:
Schrijf op wat je dit jaar in welk bedje hebt gezaaid. Volgend jaar schuift alles weer door naar een volgend bedje.
Bedek kolen eventueel met insectengaas om schade door rupsen van de kooluil te voorkomen. De kooluil is een nachtvlinder die al vanaf mei actief is.
Oogsten:
Knolvenkel, regelmatig oogsten,te grote knollen worden taai en vezelig en kunnen barsten.
Koolsoorten, tomaten en courgettes.
Pastinaken, de jonge pastinaken die je vanaf september voor het eerst oogst, hebben nog geen harde kern en zijn gemakkelijk te verwerken in de keuken.
Suikermais, ze smaken het beste als je ze oogst zo kort mogelijk voor je ze gaat koken. Suikermais is rijp als de draden aan de kolf droog en donkerbruin zijn en er een melkachtige vloeistof uit de korrel komt als je er op drukt.
Snijbiet snijd je vlak bij de grond af, de plant groeit dan verder en een paar weken later kun je weer oogsten! De veelkleurige snijbiet is een sieraad in de tuin en op het bord.
Zaaien:
Kervel, herfstradijs, herfstraapjes, veldsla, winterpostelein.
Spinazie zaaien kan nog tot half september. Meest geschikt zijn zogenaamde rondzadige rassen, na 6 weken kun je deze oogsten.
Planten:
Tot begin oktober kun je knoflooktenen planten. Plant de tenen ongeveer 8-10 centimeter onder de grond met de punt naar boven. De ruimte tussen de tenen is 10-15 centimeter. Plant je meerdere rijen naast elkaar? Dan is de ruimte tussen de rijen circa 25 centimeter.
Rabarber kun je nu planten of verplanten. Plant ze uit met een onderlinge afstand van 1 meter. Maak een flink plantgat en vermeng de grond met compost.
Bron: www.eerlijkekost.nl